Српска листа најавила жалбу због именовања Рашића за министра

Срна
Foto: Архива

ПРИШТИНА- Српска листа оцијенила је као противуставан чин именовање, без сагласности српских посланика у парламенту, предсједника Прогресивно-демократске странке Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак на самопроглашеном Косову, те најавила жалбу Уставном суду.

"Именовање Рашића је пример аутократског, диктаторског, неуставног, незаконитог и антисрпског деловања /премијера приштинске владе/ Аљбина Куртија", упозорили су из Српске листе.

Из Српске листе су истакли да је Курти послије континуираног кршења Бриселског споразума именовањем Рашића још једном показао да не поштује чак ни правне акте Приштине, ако су у интересу српског народа.

"Овим именовањем Курти је прекршио члан 96, став пет Устава, који каже да се за именовање министра из реда српског народа, а који није посланик, мора тражити сагласност већине српских посланика, што није учинио", навели су из Срспске листе и додали да Рашић нема подршку Срба посланика у парламенту самопроглашеног Косова.

Посланици Српске листе ће против овог потеза Куртија поднијети жалбу Уставном суду, који ће по оцјени Српске листе без икаквог одуговлачења морати да потврди да је ријеч о кршењу устава и кршењу права српског народа.

Рашић је именован за министра пошто је донедавни министар Горан Ракић поднио оставку на ту функцију због одбијања Куртија да поништи Одлуку о пререгистарцији возила и примијени Бриселски споразум, којим је прецизирано формирање Заједнице српских општина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана