Srpska lista najavila žalbu zbog imenovanja Rašića za ministra

Srna
Foto: Arhiva

PRIŠTINA- Srpska lista ocijenila je kao protivustavan čin imenovanje, bez saglasnosti srpskih poslanika u parlamentu, predsjednika Progresivno-demokratske stranke Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak na samoproglašenom Kosovu, te najavila žalbu Ustavnom sudu.

"Imenovanje Rašića je primer autokratskog, diktatorskog, neustavnog, nezakonitog i antisrpskog delovanja /premijera prištinske vlade/ Aljbina Kurtija", upozorili su iz Srpske liste.

Iz Srpske liste su istakli da je Kurti poslije kontinuiranog kršenja Briselskog sporazuma imenovanjem Rašića još jednom pokazao da ne poštuje čak ni pravne akte Prištine, ako su u interesu srpskog naroda.

"Ovim imenovanjem Kurti je prekršio član 96, stav pet Ustava, koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika, što nije učinio", naveli su iz Srspske liste i dodali da Rašić nema podršku Srba poslanika u parlamentu samoproglašenog Kosova.

Poslanici Srpske liste će protiv ovog poteza Kurtija podnijeti žalbu Ustavnom sudu, koji će po ocjeni Srpske liste bez ikakvog odugovlačenja morati da potvrdi da je riječ o kršenju ustava i kršenju prava srpskog naroda.

Rašić je imenovan za ministra pošto je donedavni ministar Goran Rakić podnio ostavku na tu funkciju zbog odbijanja Kurtija da poništi Odluku o preregistarciji vozila i primijeni Briselski sporazum, kojim je precizirano formiranje Zajednice srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana