Српска листа: Формирање ЗСО се мора спровести

Срна
Српска листа: Формирање ЗСО се мора спровести

ПРИШТИНА - Делегације Српске листе поручила је данас на дебати о Заједници српских општина у америчкој Амбасади у Приштини да се формирање ове заједнице мора спровести онако како је договорено у Бриселу јер је она потребна ради опстанка српског народа.

- Подвучено је да је њено успостављање обавеза која се не сме избегавати јер је она потребна да буде кровна институција српског народа која ће штитити појединачна и колективна права нашег народа - саопштила је Српска листа.

У саопштењу се додаје да су представници странке поновили јасан став да је формирање Заједнице српских општина обавеза Приштине, која га је преузела у форми међународног споразума, а затим га ратификовала у свом парламенту двотрећинском већином.

Српска листа је на састакну истакла да је Заједница српских општина “институција потребна ради опстанка српског народа, а не било чији хир”.

- Јасно је наглашено да се формирање Заједнице српских општина мора спровести онако како је договорено у Бриселу 2013. и 2015. године те да је једино Управљачки тим једини надлежан за израду Статута Заједнице српских општина, а не било ко други - истичу из Српске листе.

Посебно је истакнуто да је потребно да Заједница има извршна овлашћења, односно баш онако како је договорено у Бриселу у току преговора Београда и Приштине.

На састанку је од стране свих српских учесника, како представника политичких партија тако и предстаника НВО сектора изражен јасан став о потреби да се формира Заједница српских општина.

- Тиме је још једном потврђено да је ово захтев српског народа са Косова и Метохије, али и више него јасно предочено да Аљбин Курти говори неистину кад каже да Срби не желе Заједницу српских општина - истакли су из Српске листе.

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер позвао је данас Приштину да подржи мировни споразум и формирање заједнице српских општина.

Ховенијер је рекао да САД очекују од Приштине да “испуни своје обавезе” истичући да је формирање Заједнице српских општина “од кључне важности, значајно и хитно”. Он је навео да Приштина треба да помогне да се постигне мировни споразум под покровитељством ЕУ са Србијо

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана