Srpska lista: Formiranje ZSO se mora sprovesti

Srna
Srpska lista: Formiranje ZSO se mora sprovesti

PRIŠTINA - Delegacije Srpske liste poručila je danas na debati o Zajednici srpskih opština u američkoj Ambasadi u Prištini da se formiranje ove zajednice mora sprovesti onako kako je dogovoreno u Briselu jer je ona potrebna radi opstanka srpskog naroda.

- Podvučeno je da je njeno uspostavljanje obaveza koja se ne sme izbegavati jer je ona potrebna da bude krovna institucija srpskog naroda koja će štititi pojedinačna i kolektivna prava našeg naroda - saopštila je Srpska lista.

U saopštenju se dodaje da su predstavnici stranke ponovili jasan stav da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza Prištine, koja ga je preuzela u formi međunarodnog sporazuma, a zatim ga ratifikovala u svom parlamentu dvotrećinskom većinom.

Srpska lista je na sastaknu istakla da je Zajednica srpskih opština “institucija potrebna radi opstanka srpskog naroda, a ne bilo čiji hir”.

- Jasno je naglašeno da se formiranje Zajednice srpskih opština mora sprovesti onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine te da je jedino Upravljački tim jedini nadležan za izradu Statuta Zajednice srpskih opština, a ne bilo ko drugi - ističu iz Srpske liste.

Posebno je istaknuto da je potrebno da Zajednica ima izvršna ovlašćenja, odnosno baš onako kako je dogovoreno u Briselu u toku pregovora Beograda i Prištine.

Na sastanku je od strane svih srpskih učesnika, kako predstavnika političkih partija tako i predstanika NVO sektora izražen jasan stav o potrebi da se formira Zajednica srpskih opština.

- Time je još jednom potvrđeno da je ovo zahtev srpskog naroda sa Kosova i Metohije, ali i više nego jasno predočeno da Aljbin Kurti govori neistinu kad kaže da Srbi ne žele Zajednicu srpskih opština - istakli su iz Srpske liste.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer pozvao je danas Prištinu da podrži mirovni sporazum i formiranje zajednice srpskih opština.

Hovenijer je rekao da SAD očekuju od Prištine da “ispuni svoje obaveze” ističući da je formiranje Zajednice srpskih opština “od ključne važnosti, značajno i hitno”. On je naveo da Priština treba da pomogne da se postigne mirovni sporazum pod pokroviteljstvom EU sa Srbijo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana