Србија: ''Заборавили'' да пријаве луксузне сатове

Танјуг
Foto: Илустрација/Aрхива

БЕОГРАД- Вриједни поклони и роба, као и скупоцјени сатови морају се пријавити при уласку или изласку из земље, упозорава Управа царина Србије и напомиње да многи путници "заборављају" да то учине.

Урава царина указује да су у протеклих мјесец дана осујећена три покушаја да се прокријумчаре скупоцјени сатови, чија се вриједност процјењује на више хиљада евра.

Посљедњи у низу таквих случајева забиљежен је у суботу на прелазу Хоргош, када су цариници испод сувозачког сједишта једног поршеа пронашли мушки "ролекс" вриједан око 8.000 евра.

Њега је покушао да прокријумчари 30-годишњи турски држављанин, који је путовао са сувозачем из Њемачке ка Турској у "поршеу" њемачких регистарских ознака.

Са феноменом кријумчарења луксузних сатова најчешће се, ипак, суочавају цариници на београдском аеродрому ''Никола Тесла'', који су у посљедње три године открили и заплијенили чак 47 скупоцјених сатова укупне вриједности преко 1,1 милион евра.

Тако је 30. октобра на руци 28-годишњег српског држављанина који је допутовао из Сједињених Америчких Држава откривен сат ''брајтлинг навитајмер'' вредан око 5.000 долара.

Слична ситуација се догодила на аеродрому и два дана раније када је летом из Истанбула стигао путник који је на руци носио ролекс купљен у Црној Гори.

Он је истог дана на излазу из Црне Горе овјерио документа за повраћај пореза на сат вриједан готово 11.000 евра и отпутовао ка Истанбулу, гдје се укрцао на лет за Београд.

Царина подсјећа да држављани Србије имају повластицу за унос робе у вредности до 100 евра.

Са собом могу носити и робу вриједнију од наведеног лимита, али онда она подлијеже наплати дажбина.

Управа царина указаује да уколико неко носи робу до укупне вриједности од 3.000 евра, за коју је јасно да је намијењена за личне потребе, а не за даљу продају, на граници ће бити примјењен такозвани скраћени царински поступак.

Тај поступак се спроводи уз јединствену стопу царине од десет одсто и стопу ПДВ-а која у највећем броју случајева износи 20 одсто.

Уколико је роба вриједнија од 3.000 евра, она ће бити оцарињена у редовном царинском поступку, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана