Srbija: ''Zaboravili'' da prijave luksuzne satove

Tanjug
Foto: Ilustracija/Arhiva

BEOGRAD- Vrijedni pokloni i roba, kao i skupocjeni satovi moraju se prijaviti pri ulasku ili izlasku iz zemlje, upozorava Uprava carina Srbije i napominje da mnogi putnici "zaboravljaju" da to učine.

Urava carina ukazuje da su u proteklih mjesec dana osujećena tri pokušaja da se prokrijumčare skupocjeni satovi, čija se vrijednost procjenjuje na više hiljada evra.

Posljednji u nizu takvih slučajeva zabilježen je u subotu na prelazu Horgoš, kada su carinici ispod suvozačkog sjedišta jednog poršea pronašli muški "roleks" vrijedan oko 8.000 evra.

Njega je pokušao da prokrijumčari 30-godišnji turski državljanin, koji je putovao sa suvozačem iz Njemačke ka Turskoj u "poršeu" njemačkih registarskih oznaka.

Sa fenomenom krijumčarenja luksuznih satova najčešće se, ipak, suočavaju carinici na beogradskom aerodromu ''Nikola Tesla'', koji su u posljednje tri godine otkrili i zaplijenili čak 47 skupocjenih satova ukupne vrijednosti preko 1,1 milion evra.

Tako je 30. oktobra na ruci 28-godišnjeg srpskog državljanina koji je doputovao iz Sjedinjenih Američkih Država otkriven sat ''brajtling navitajmer'' vredan oko 5.000 dolara.

Slična situacija se dogodila na aerodromu i dva dana ranije kada je letom iz Istanbula stigao putnik koji je na ruci nosio roleks kupljen u Crnoj Gori.

On je istog dana na izlazu iz Crne Gore ovjerio dokumenta za povraćaj poreza na sat vrijedan gotovo 11.000 evra i otputovao ka Istanbulu, gdje se ukrcao na let za Beograd.

Carina podsjeća da državljani Srbije imaju povlasticu za unos robe u vrednosti do 100 evra.

Sa sobom mogu nositi i robu vrijedniju od navedenog limita, ali onda ona podliježe naplati dažbina.

Uprava carina ukazauje da ukoliko neko nosi robu do ukupne vrijednosti od 3.000 evra, za koju je jasno da je namijenjena za lične potrebe, a ne za dalju prodaju, na granici će biti primjenjen takozvani skraćeni carinski postupak.

Taj postupak se sprovodi uz jedinstvenu stopu carine od deset odsto i stopu PDV-a koja u najvećem broju slučajeva iznosi 20 odsto.

Ukoliko je roba vrijednija od 3.000 evra, ona će biti ocarinjena u redovnom carinskom postupku, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana