Србија: За сада без омикрона, појачана контрола на прелазима

Срна
Foto: Принтскрин

БЕОГРАД- У Србији је, због афричког соја вируса корона омикрон, на граничним прелазима појачана контрола, првенствено на аеродромима, а до сада није било путника који су због омикрона под надзором, рекао је помоћник министра здравља Србије за инспекцијске послове Горан Стаменковић.

Стаменковић, који је члан Кризног штаба за борбу против вируса корона, рекао је да се путници који у Србију долазе из афричких држава са списка ризичних земаља упућују на лијечење уколико су позитивни, а ако су негативни одлазе у изолацију под надзором.

"Путници који су у изолацији биће под активним здравственим надзором и потребно је да се свакодневно јављају надлежном здравственом заводу", изјавио је Стаменковић.

Он је навео да је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" сачинио листу ризичних земаља према најновијим информацијама и препорукама Свјетске здравствене организације, а на списку су Јужноафричка Република, Боцвана, Зимбабве, Намибија, Лесото, Мозамбик и Малави.

Стаменковић је рекао да ће путници који су боравили у тим земљама бити тестирани на аеродрому.

Према његовим ријечима, суштина је дужина боравка у претходних 14 дана у овим земљама јужне Африке, а сваког од тих путника на пасошкој контроли мора да идентификује Министарство унутрашњих послова, те да се у сарадњи са граничном санитарном инспекцијом провјери здравствено стање.

"Обезбеђени су услови за тестирање на Аеродрому `Никола Тесла`. Свакоме ће се радити пи-си-ар. Ми ћемо пратити документацију коју путник поседује. Говорим о онима који имају доказ о прележаној болести или имају важећи ковид сертификат", навео је Стаменковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана