Srbija: Za sada bez omikrona, pojačana kontrola na prelazima

Srna
Foto: Printskrin

BEOGRAD- U Srbiji je, zbog afričkog soja virusa korona omikron, na graničnim prelazima pojačana kontrola, prvenstveno na aerodromima, a do sada nije bilo putnika koji su zbog omikrona pod nadzorom, rekao je pomoćnik ministra zdravlja Srbije za inspekcijske poslove Goran Stamenković.

Stamenković, koji je član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, rekao je da se putnici koji u Srbiju dolaze iz afričkih država sa spiska rizičnih zemalja upućuju na liječenje ukoliko su pozitivni, a ako su negativni odlaze u izolaciju pod nadzorom.

"Putnici koji su u izolaciji biće pod aktivnim zdravstvenim nadzorom i potrebno je da se svakodnevno javljaju nadležnom zdravstvenom zavodu", izjavio je Stamenković.

On je naveo da je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" sačinio listu rizičnih zemalja prema najnovijim informacijama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a na spisku su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Stamenković je rekao da će putnici koji su boravili u tim zemljama biti testirani na aerodromu.

Prema njegovim riječima, suština je dužina boravka u prethodnih 14 dana u ovim zemljama južne Afrike, a svakog od tih putnika na pasoškoj kontroli mora da identifikuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, te da se u saradnji sa graničnom sanitarnom inspekcijom provjeri zdravstveno stanje.

"Obezbeđeni su uslovi za testiranje na Aerodromu `Nikola Tesla`. Svakome će se raditi pi-si-ar. Mi ćemo pratiti dokumentaciju koju putnik poseduje. Govorim o onima koji imaju dokaz o preležanoj bolesti ili imaju važeći kovid sertifikat", naveo je Stamenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana