Србија усвојила ребаланс буџета за 2021. годину

Срна
Србија усвојила ребаланс буџета за 2021. годину

БЕОГРАД - Посланици Скупштине Србије усвојили су по хитном поступку ребаланс буџета за ову годину који је Влада Србије предложила због изузетно добрих резултата у првих девет мјесеци када су остварени буџетски приходи за 183 милијарде динара већи од планираних.

Како је, образлажући ребаланс пред посланицима, рекао министар финансија Србије Синиша Мали, циљ ребаланса је да се тај новац прерасподијели на прави начин и усмјери на оно што су приоритети Владе Србије, а то су капиталне инвестиције, подизање атрактивности економије и подизању животног стандарда становништва.

Када је ријеч о капиталним инвестицијама, ребалансом је на нивоу опште државе издвојено око 478 милијарди динара, односно 7,8 одсто БДП.

Обезбијеђен је новац за завршетак Моравског коридора, почетак градње Београдског метроа, као и Дунавске магистрале, што се очекује у новембру, преноси Танјуг.

Такође и за фабрику вакцина која се гради у Београду, реконструкцију више домова здравља у Гроцкој, на Чукарици, Гаџином Хану, Лапову, Лозници, Медвеђи, Рачи и Сомбору као и Дома за одрасле Кулине у Алексинцу и Дома за дјецу и омладину у Звечанској.

Ребалансом су предвиђена и средства за помоћ грађанима у новембру и децембру, када ће пунољетнима бити уплаћено прво по 30, а онда по 20 евра.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана