Srbija usvojila rebalans budžeta za 2021. godinu

Srna
Srbija usvojila rebalans budžeta za 2021. godinu

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su po hitnom postupku rebalans budžeta za ovu godinu koji je Vlada Srbije predložila zbog izuzetno dobrih rezultata u prvih devet mjeseci kada su ostvareni budžetski prihodi za 183 milijarde dinara veći od planiranih.

Kako je, obrazlažući rebalans pred poslanicima, rekao ministar finansija Srbije Siniša Mali, cilj rebalansa je da se taj novac preraspodijeli na pravi način i usmjeri na ono što su prioriteti Vlade Srbije, a to su kapitalne investicije, podizanje atraktivnosti ekonomije i podizanju životnog standarda stanovništva.

Kada je riječ o kapitalnim investicijama, rebalansom je na nivou opšte države izdvojeno oko 478 milijardi dinara, odnosno 7,8 odsto BDP.

Obezbijeđen je novac za završetak Moravskog koridora, početak gradnje Beogradskog metroa, kao i Dunavske magistrale, što se očekuje u novembru, prenosi Tanjug.

Takođe i za fabriku vakcina koja se gradi u Beogradu, rekonstrukciju više domova zdravlja u Grockoj, na Čukarici, Gadžinom Hanu, Lapovu, Loznici, Medveđi, Rači i Somboru kao i Doma za odrasle Kuline u Aleksincu i Doma za djecu i omladinu u Zvečanskoj.

Rebalansom su predviđena i sredstva za pomoć građanima u novembru i decembru, kada će punoljetnima biti uplaćeno prvo po 30, a onda po 20 evra.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana