Србија: Суђења окривљенима за кршење самоизлоције путем скајпа

Танјуг
Србија: Суђења окривљенима за кршење самоизлоције путем скајпа

БЕОГРАД - Министарство правде Србије упутило је допис судовима који ће водити поступке против лица која су прекршила мјере самоизоилације да та суђења организују путем видео линка, у циљу заштите како запослених, тако и лица против којих се води поступак.

То подразумијева да судови имају инсталиране рачунаре са камером и микрофоном и на њима програм "Скајп", речено је Тањугу у Министарству правде.

Судови данас треба да обавијесте Министарство правде шта су од ових препорука успјели да испуне односно коју су опрему обезбиједили, а у појединим судовима се већ сутра очекују прва суђења због кршења мјере самоизолације.

Овај вид саслушања и суђења путем скајпа односи се само на окривљене који су прекршили мјеру самоизолације односно извршили кривично дјело непоступање по здравственим прописима у вријеме епидемије, док ће сви други окрвиљени за друга кривична дјела бити процесуирани редовним путем, истичу у Министарству.

Због кршења мјера самоизолације у притвору се налази 108 особа.

Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде обезбиједила је три посебна објекта у оквиру Управе у којима су смјештена лица која прекрше мјере самоизолације и они се налазе у Вршцу, Пожаревцу и Пироту.

У Вршцу су тренутно 44 особе, у Пожаревцу 43, а у Пироту 21. Иначе, у Београду је у Катанићевој улици поред зграде Првог основног суда у Београду , обезбијеђен је и засебан објекат за довођење задржаних лица за која се сумња да су прекршили мјеру самоизолације.

Нови Сад је такође већ спреман за овај вид вођења поступка, речено је Тањугу у новосадском правосуђу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана