Srbija: Suđenja okrivljenima za kršenje samoizlocije putem skajpa

Tanjug
Srbija: Suđenja okrivljenima za kršenje samoizlocije putem skajpa

BEOGRAD - Ministarstvo pravde Srbije uputilo je dopis sudovima koji će voditi postupke protiv lica koja su prekršila mjere samoizoilacije da ta suđenja organizuju putem video linka, u cilju zaštite kako zaposlenih, tako i lica protiv kojih se vodi postupak.

To podrazumijeva da sudovi imaju instalirane računare sa kamerom i mikrofonom i na njima program "Skajp", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Sudovi danas treba da obavijeste Ministarstvo pravde šta su od ovih preporuka uspjeli da ispune odnosno koju su opremu obezbijedili, a u pojedinim sudovima se već sutra očekuju prva suđenja zbog kršenja mjere samoizolacije.

Ovaj vid saslušanja i suđenja putem skajpa odnosi se samo na okrivljene koji su prekršili mjeru samoizolacije odnosno izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije, dok će svi drugi okrviljeni za druga krivična djela biti procesuirani redovnim putem, ističu u Ministarstvu.

Zbog kršenja mjera samoizolacije u pritvoru se nalazi 108 osoba.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde obezbijedila je tri posebna objekta u okviru Uprave u kojima su smještena lica koja prekrše mjere samoizolacije i oni se nalaze u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.

U Vršcu su trenutno 44 osobe, u Požarevcu 43, a u Pirotu 21. Inače, u Beogradu je u Katanićevoj ulici pored zgrade Prvog osnovnog suda u Beogradu , obezbijeđen je i zaseban objekat za dovođenje zadržanih lica za koja se sumnja da su prekršili mjeru samoizolacije.

Novi Sad je takođe već spreman za ovaj vid vođenja postupka, rečeno je Tanjugu u novosadskom pravosuđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana