Србија спремна на нови искорак у процесу дигитализације

Танјуг
Foto: Танјуг

КРАГУЈЕВАЦ, 6. децембра (Тањуг) - Захваљујући првој Националној платформи за вјештачку интелигенцију у Србији, која је данас пуштена у рад, наша земља је спремна да направи нови, еволуцијски искорак у процесу дигитализације нашег друштва и обезбиједи алат за још бржи и снажији развој наше истраживачке и иновативне заједнице, као и еУправе.

То је изјавио директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић у Државном дата центру у Крагујевцу, гдје је данас ова платформа пуштена у рад у присуству предсједника Србије Александра Вучића, предсједнице Владе Ане Брнабић и амбасадора САД Ентони Годфрија.

Јовановић је објаснио да ова платформа представља суперкомпјутер последње генерације, високих перформанси, произвођача NVIDIA, спреман да обради огромну количину информација у кратком временском периоду.

"Данас са радошћу испуњавамо још један задатак на дигиталном путу Србије 2020-2025. Пуштамо у рад и експлоатацију Националну платформу за развој вештачке интелигенције смештену на најсигурнијем и најбезбеднијем месту - Државном дата центру у Крагујевцу", рекао је Јовановић.

Истакао је да се у том центру може видјети примјер којом брзином серазвија наша земља у сваком погледу.

Нагласио је да је Србија данас много другачија земља у односу на ону од прије пет или 10 година.

"Пројекти које данас реализујемо у сваком смислу су нешто о чему раније није могло ни да се сања. Много тога је морало да буде урађено како би уопште дошло до тога да Србија може да има дата центар или овакву платформу и суперкомпјутер", додао је Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана