Srbija spremna na novi iskorak u procesu digitalizacije

Tanjug
Foto: Tanjug

KRAGUJEVAC, 6. decembra (Tanjug) - Zahvaljujući prvoj Nacionalnoj platformi za vještačku inteligenciju u Srbiji, koja je danas puštena u rad, naša zemlja je spremna da napravi novi, evolucijski iskorak u procesu digitalizacije našeg društva i obezbijedi alat za još brži i snažiji razvoj naše istraživačke i inovativne zajednice, kao i eUprave.

To je izjavio direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović u Državnom data centru u Kragujevcu, gdje je danas ova platforma puštena u rad u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednice Vlade Ane Brnabić i ambasadora SAD Entoni Godfrija.

Jovanović je objasnio da ova platforma predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, proizvođača NVIDIA, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

"Danas sa radošću ispunjavamo još jedan zadatak na digitalnom putu Srbije 2020-2025. Puštamo u rad i eksploataciju Nacionalnu platformu za razvoj veštačke inteligencije smeštenu na najsigurnijem i najbezbednijem mestu - Državnom data centru u Kragujevcu", rekao je Jovanović.

Istakao je da se u tom centru može vidjeti primjer kojom brzinom serazvija naša zemlja u svakom pogledu.

Naglasio je da je Srbija danas mnogo drugačija zemlja u odnosu na onu od prije pet ili 10 godina.

"Projekti koje danas realizujemo u svakom smislu su nešto o čemu ranije nije moglo ni da se sanja. Mnogo toga je moralo da bude urađeno kako bi uopšte došlo do toga da Srbija može da ima data centar ili ovakvu platformu i superkompjuter", dodao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana