Србија развија антигенски тест на вирус корона

ГС
Србија развија антигенски тест на вирус корона

БЕОГРАД - У Србији се развија домаћи антигенски тест на корона вирус, а професорка Хемијског факултета и шефица тима који ради на том пројекту Тања Ћирковић Величковић каже да основни тест може бити готов до краја ове године.

Вјерујем да имамо потенцијала да будемо регионални центар за производњу такве врсте тестова за брзу детекцију корона вируса, чак и мутираних сојева и нових пријетњи те врсте - рекла је Ћирковић Величковићева.

Како се наводи, ријеч је о тесту који комбинује карактеристике антигенског и ПЦР теста, конкретно мултипликацију која се ради приликом ПЦР тестирања - када се гени вируса умножавају милијарду пута како би се могли детектовати.

Ћирковић Величковићева каже да ће то подићи осјетљивост, а самим тим и поузданост теста.

Додала је да је њен тим предложио још двије иновације које треба да учине тестове поузданијим, а све компоненте теста производиће се у Србији.

Она каже да у овом тренутку не може да процијени колико би се чекало на резултате након коришћења оваквог теста, јер ће та фаза истраживања почети да се изводи сљедеће године, преносе Новости.рс.

- Ми ћемо радити на томе да то вријеме буде што краће - рекла је и додала да ће се до љета радити на производњи антигена.

Упитана када би основни тест могао бити готов, каже да је то могуће до краја године, али да се то не може знати са 100 одсто сигурности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана