Србија продаје хаубице Кипру

Агенције
Србија продаје хаубице Кипру

БЕОГРАД - Компанија “Југоимпорт СДПР” у погону у Великој Плани у августу треба да заврши монтажу прве батерије од шест самоходних хаубица “нора Б-52” за оружане снаге Кипра.

То је први случај да се тај производ српске војне индустрије извози у земљу која је чланица Европске уније.

Како наводи портал “Балкансец.нет”, ријеч је о уговору који предвиђа да се тој острвској земљи у источном Медитерану испоруче укупно 24 хаубице “нора Б-52”, калибра 155 милиметара, заједно са осам лаких оклопних возила “милош”, која служе за артиљеријско извиђање, осматрање и командовање. Кипар ће тако постати и прва страна земља која ће користити српско оклопно возило “милош”.

- Извор је навео да је ријеч о послу који се по обиму примиче цифри од 50 милиона евра, што је један од највећих уговора за извоз борбених система који је потписала војна индустрија Србије. Кипар ће се тако по броју тих хаубица изједначити са Унијом Мјанмар, која је до сада била највећи појединачни корисник “норе Б-52” са такође 24 оруђа - наводи тај портал.

Додаје се да је то само наставак извоза артиљеријских оруђа са ових простора на Кипар, с обзиром на то да је Грчка за потребе Кипра од 1978. до 1980. године од тадашње Југославије купила 24 вишецијевна лансера ракета “пламен”, док је Кипар директно 1984. године уговорио набавку 72 хаубице М-56, калибра 105 милиметара.

Портал подсјећа да поријекло пројекта “нора Б-52” сеже у 1980-те године када је развој те хаубице почео у Војно-техничком институту у Београду а да је, након ратова на подручју бивше Југославије, први страни наручилац била Унија Мјанмар.

Затим је једну батерију од шест хаубица наручила Кенија, док је у периоду од 2013. до 2016. године Бангладеш купио дивизион од 18 “нора Б-52”. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана