Srbija prodaje haubice Kipru

Agencije
Srbija prodaje haubice Kipru

BEOGRAD - Kompanija “Jugoimport SDPR” u pogonu u Velikoj Plani u avgustu treba da završi montažu prve baterije od šest samohodnih haubica “nora B-52” za oružane snage Kipra.

To je prvi slučaj da se taj proizvod srpske vojne industrije izvozi u zemlju koja je članica Evropske unije.

Kako navodi portal “Balkansec.net”, riječ je o ugovoru koji predviđa da se toj ostrvskoj zemlji u istočnom Mediteranu isporuče ukupno 24 haubice “nora B-52”, kalibra 155 milimetara, zajedno sa osam lakih oklopnih vozila “miloš”, koja služe za artiljerijsko izviđanje, osmatranje i komandovanje. Kipar će tako postati i prva strana zemlja koja će koristiti srpsko oklopno vozilo “miloš”.

- Izvor je naveo da je riječ o poslu koji se po obimu primiče cifri od 50 miliona evra, što je jedan od najvećih ugovora za izvoz borbenih sistema koji je potpisala vojna industrija Srbije. Kipar će se tako po broju tih haubica izjednačiti sa Unijom Mjanmar, koja je do sada bila najveći pojedinačni korisnik “nore B-52” sa takođe 24 oruđa - navodi taj portal.

Dodaje se da je to samo nastavak izvoza artiljerijskih oruđa sa ovih prostora na Kipar, s obzirom na to da je Grčka za potrebe Kipra od 1978. do 1980. godine od tadašnje Jugoslavije kupila 24 višecijevna lansera raketa “plamen”, dok je Kipar direktno 1984. godine ugovorio nabavku 72 haubice M-56, kalibra 105 milimetara.

Portal podsjeća da porijeklo projekta “nora B-52” seže u 1980-te godine kada je razvoj te haubice počeo u Vojno-tehničkom institutu u Beogradu a da je, nakon ratova na području bivše Jugoslavije, prvi strani naručilac bila Unija Mjanmar.

Zatim je jednu bateriju od šest haubica naručila Kenija, dok je u periodu od 2013. do 2016. godine Bangladeš kupio divizion od 18 “nora B-52”. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana