Србија очекује мањи принос пшенице због суше

Танјуг
Србија очекује мањи принос пшенице због суше

БЕОГРАД - У Србији је у току жетва пшенице, али се очекује нешто мањи принос него прошле године због дуготрајне суше која је владала, док су кукуруз и сунцокрет у добром стању, саопштено је из Владе Србије.

Ово је речено је на заједничкој сједници Савјета за координацију активности и мјера за раст бруто домаћег производа (БДП) и Комисије за капиталне инвестиције, којом је предсједавала премијер Србије Ана Брнабић.

На сједници су анализирани постигнути резултати у привредним областима у првом кварталу ове године које утичу на БДП и разматрани кораци које треба предузети како би резултати у свим секторима до краја године били задовољавајући, а Брнабићева је информисана да се ради на отварању нових тржишта за извоз воћа и поврћа.

На сједници је истакнуто је да је у првом кварталу БДП износио 4,5 одсто, док су предвиђања за други квартал четири одсто, а када је ријеч о инфлацији, њен пад се очекује у јулу, саопштено је из Владе Србије.

Ситуација у области саобраћаја, како је речено, значајно је боља и ту се биљежи раст промета у свим сегментима, посебно у жељезничком, а истовремено, водни и авио саобраћај постижу значајније резултате у односу на претходни период.

У области заштите животне средине, почетком септембра ће бити расписани тендери за изградњу првих осам постројења за пречишћавање отпадних вода, што је од изузетне важности за побољшање квалитета живота грађана.

Када је ријеч о капиталним инвестицијама, у току је реализација најважнијих пројеката, међу којима су пројекти саобраћајне инфраструктуре, као и изградња гасног интерконектора са Бугарском.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана