Srbija očekuje manji prinos pšenice zbog suše

Tanjug
Srbija očekuje manji prinos pšenice zbog suše

BEOGRAD - U Srbiji je u toku žetva pšenice, ali se očekuje nešto manji prinos nego prošle godine zbog dugotrajne suše koja je vladala, dok su kukuruz i suncokret u dobrom stanju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ovo je rečeno je na zajedničkoj sjednici Savjeta za koordinaciju aktivnosti i mjera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i Komisije za kapitalne investicije, kojom je predsjedavala premijer Srbije Ana Brnabić.

Na sjednici su analizirani postignuti rezultati u privrednim oblastima u prvom kvartalu ove godine koje utiču na BDP i razmatrani koraci koje treba preduzeti kako bi rezultati u svim sektorima do kraja godine bili zadovoljavajući, a Brnabićeva je informisana da se radi na otvaranju novih tržišta za izvoz voća i povrća.

Na sjednici je istaknuto je da je u prvom kvartalu BDP iznosio 4,5 odsto, dok su predviđanja za drugi kvartal četiri odsto, a kada je riječ o inflaciji, njen pad se očekuje u julu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Situacija u oblasti saobraćaja, kako je rečeno, značajno je bolja i tu se bilježi rast prometa u svim segmentima, posebno u željezničkom, a istovremeno, vodni i avio saobraćaj postižu značajnije rezultate u odnosu na prethodni period.

U oblasti zaštite životne sredine, početkom septembra će biti raspisani tenderi za izgradnju prvih osam postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, što je od izuzetne važnosti za poboljšanje kvaliteta života građana.

Kada je riječ o kapitalnim investicijama, u toku je realizacija najvažnijih projekata, među kojima su projekti saobraćajne infrastrukture, kao i izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana