Србија: Кућна изолација за обољеле седам, за контакте пет дана

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Влада Србије усвојила је измјену Уредбе о мјерама за спрјечавање и сузбијање заразне болести ковид-19 по којој су заражени вирусом корона који се лијече код куће обавезни да буду у изолацији седам дана, а послије прегледа у ковид амбуланти изолација се без тестирања прекида.

Измјеном Уредбе, која је објављена у Службеном гласнику и ступила на снагу, прецизира се да се ова одредба односи на особе код којих је тестирањем утврђено присуство вируса, а код којих није утврђено присуство ниједног симптома или знака болести, односно код којих тежина болести не захтјева лијечење у болничким условима.

По овој уредби, уколико особа има примарну или секундарну имунодефицијенцију упућује се у кућну изолацију у трајању од 14 дана, а стање имунодефицијенције утврђује љекар примарне здравствене заштитите.

Уредба предвиђа и да се запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите тестирају ПЦР тестом након кућне изолације у трајању од седам дана и враћају се на посао уколико је ПЦР тест који је узоркован седмог дана кућне изолације негативан.

У случају позитивног резултата ПЦР теста, остају у изолацији до десетог дана када се изолација прекида без тестирања, наводи се у уредби.

Влада Србије јуче је усвојила и Закључак о висини накнаде за РТ-ПЦР и антигенско тестирање на присуство вируса САРС-ЦоВ-2 на лични захтјев које обављају здравствене установе у јавној својини.

Овим Закључком цијена ПЦР теста смањена је са 9.000 на 6.000 динара, а цијена антигенског са 3.500 на 1.800 динара.

На основу Закључка Кризног штаба, измјењена је и дужина трајања карантина за особе које су биле у блиском контакту са обољелим од ковида 19 на пет дана од момента посљедњег контакта.

Након истека пет дана, уколико у том периоду није дошло до појаве првих симптома болести, карантин се прекида без тестирања, с тим што је датум посљедње изложености, односно посљедњег контакта са ковид позитивним нулти дан.

Такође, сви контакти којима је прописана мјера карантина су у обавези да се до истека 10. дана од дана посЉедњег контакта са обољелим строго придржавају прописаних мјера личне заштите, које подразумијевају ношење заштитне маске типа Н95 увијек у затвореном простору са другим особама, или на отвореном уколико се не може одржавати дистанца од најмање два метра, прање и дезинфекција руку, избјегавање окупљања у затвореном и на отвореном простору.

Од мјере карантина након блиског контакта са ковидом позитивним су изузете особе које испуњавају најмање један од од неколико критеријума.

Међу њима су доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против вируса корона, којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана од посљедње дозе, или доказ о прележаном ковиду 19, у виду позитивног ПЦР или антигенског теста, не млађег од 14 и не старијег од 210 дана од узорковања.

Наводи се да се уз резултат теста, уколико је урађен у приватној лабораторији, односно није уписан у информациони систем covid.rs, мера поседовати извјештај љекара из ковид амбуланте или отпусна листа из болнице, у којима се потврђује дијагноза вируса корона, у периоду када је извршено тестирање.

Један од услова је и посједовање позитивног резултата серолошко тестирања на ковид 19 (ИгГ) урађен у некој од лабораторија у јавном власништву не старији од 90 дана од дана узорковања.

Особе које су изузузете од мјере карантина из неведених разлога су у обавези да се до истека 10. дана од дана посљедњег контакта са обољелим строго придржавају прописаних мјера личне заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана