Srbija: Kućna izolacija za oboljele sedam, za kontakte pet dana

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEOGRAD- Vlada Srbije usvojila je izmjenu Uredbe o mjerama za sprječavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 po kojoj su zaraženi virusom korona koji se liječe kod kuće obavezni da budu u izolaciji sedam dana, a poslije pregleda u kovid ambulanti izolacija se bez testiranja prekida.

Izmjenom Uredbe, koja je objavljena u Službenom glasniku i stupila na snagu, precizira se da se ova odredba odnosi na osobe kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka bolesti, odnosno kod kojih težina bolesti ne zahtjeva liječenje u bolničkim uslovima.

Po ovoj uredbi, ukoliko osoba ima primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju upućuje se u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, a stanje imunodeficijencije utvrđuje ljekar primarne zdravstvene zaštitite.

Uredba predviđa i da se zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite testiraju PCR testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je PCR test koji je uzorkovan sedmog dana kućne izolacije negativan.

U slučaju pozitivnog rezultata PCR testa, ostaju u izolaciji do desetog dana kada se izolacija prekida bez testiranja, navodi se u uredbi.

Vlada Srbije juče je usvojila i Zaključak o visini naknade za RT-PCR i antigensko testiranje na prisustvo virusa SARS-CoV-2 na lični zahtjev koje obavljaju zdravstvene ustanove u javnoj svojini.

Ovim Zaključkom cijena PCR testa smanjena je sa 9.000 na 6.000 dinara, a cijena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara.

Na osnovu Zaključka Kriznog štaba, izmjenjena je i dužina trajanja karantina za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa oboljelim od kovida 19 na pet dana od momenta posljednjeg kontakta.

Nakon isteka pet dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave prvih simptoma bolesti, karantin se prekida bez testiranja, s tim što je datum posljednje izloženosti, odnosno posljednjeg kontakta sa kovid pozitivnim nulti dan.

Takođe, svi kontakti kojima je propisana mjera karantina su u obavezi da se do isteka 10. dana od dana posLjednjeg kontakta sa oboljelim strogo pridržavaju propisanih mjera lične zaštite, koje podrazumijevaju nošenje zaštitne maske tipa N95 uvijek u zatvorenom prostoru sa drugim osobama, ili na otvorenom ukoliko se ne može održavati distanca od najmanje dva metra, pranje i dezinfekcija ruku, izbjegavanje okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Od mjere karantina nakon bliskog kontakta sa kovidom pozitivnim su izuzete osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od od nekoliko kriterijuma.

Među njima su dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv virusa korona, kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana od posljednje doze, ili dokaz o preležanom kovidu 19, u vidu pozitivnog PCR ili antigenskog testa, ne mlađeg od 14 i ne starijeg od 210 dana od uzorkovanja.

Navodi se da se uz rezultat testa, ukoliko je urađen u privatnoj laboratoriji, odnosno nije upisan u informacioni sistem covid.rs, mera posedovati izvještaj ljekara iz kovid ambulante ili otpusna lista iz bolnice, u kojima se potvrđuje dijagnoza virusa korona, u periodu kada je izvršeno testiranje.

Jedan od uslova je i posjedovanje pozitivnog rezultata serološko testiranja na kovid 19 (IgG) urađen u nekoj od laboratorija u javnom vlasništvu ne stariji od 90 dana od dana uzorkovanja.

Osobe koje su izuzuzete od mjere karantina iz nevedenih razloga su u obavezi da se do isteka 10. dana od dana posljednjeg kontakta sa oboljelim strogo pridržavaju propisanih mjera lične zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana