Србија и Мађарска потписале споразум о граничној контроли

ГС
Foto: Taнјуг

СУБОТИЦА- У Суботици је данас потписан споразум између влада Србије и Мађарске којим се регулише гранична контрола у друмском, жељезничком и водном саобраћају, а потписивању су присуствовали министар спољних послова Србије Никола Селаковић и министар спољних послова и спољне трговине Мађарске, Петер Сијарто.

Селаковић је на конференцији за новинаре послије церемоније потписивања рекао да су односи двије земље без преседана у модерној историји, за шта велику заслугу имају предсједник Александар Вучић и предсједник владе Виктор Орбан, који су својим личним односом пријатељства, а као двојица озбиљних државника, успјели да односе Србије и Мађарске и српског и мађарског народа изведу на пут јаког пријатељства.

- Измјене и допуне споразума ће у великој мјери доприносити смањењу гужви на нашим граничним прелазима који постоје - рекао је Селаковић.

Он је објаснио да је потписивање споразума условљено и развојним пројектом који се одвија између Мађарске и Србије, а то је изградња брзе пруге која ће повезати Београд и Будимпешту.

Селаковић је оцијенио да су Србија и Мађарска у овој години озбиљно продубиле економску сарадњу која је у односу на прошлу, која је била рекордна, достигла још виши ниво.

Министар Сијарто изразио је задовољство због чињенице да Мађарска и Србија свакога дана исписују нова поглавља пријатељства, што се огледа и у готово удвострученој трговинској размјени у првој половини ове године.

Према његовим ријечима, данас половина гаса који Мађарска добија долази из Србије и то је још један од одличних резултата сарадње.

Сијарто је сматра да се Европа суочава са једном веома озбиљном енергетском кризом, те подсјетио да су Мађари и Срби имали подухват у погледу снабдијевања енергентима.

- Ми смо имали један подухват у снабдијевању енергентима, јер смо обезбиједили да природни гас, који набављамо из Русије, безбједно може да се транспортује све до Србије, односно даље до Мађарске. Данас практично дневно, половина гаса који Мађарска добија долази из Србије, што је негдје око 16,4 милиона кубних метара. Јуче смо постигли рекорд у том погледу - казао је Сијарто.

Он је истакао и да ће жељезнички робни промет пролазити кроз ГП "Реске", гдје ће се обављати и гранична контрола у међународном жељезничком саобраћају, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана