Srbija i Mađarska potpisale sporazum o graničnoj kontroli

GS
Foto: Tanjug

SUBOTICA- U Subotici je danas potpisan sporazum između vlada Srbije i Mađarske kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, željezničkom i vodnom saobraćaju, a potpisivanju su prisustvovali ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peter Sijarto.

Selaković je na konferenciji za novinare poslije ceremonije potpisivanja rekao da su odnosi dvije zemlje bez presedana u modernoj istoriji, za šta veliku zaslugu imaju predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik vlade Viktor Orban, koji su svojim ličnim odnosom prijateljstva, a kao dvojica ozbiljnih državnika, uspjeli da odnose Srbije i Mađarske i srpskog i mađarskog naroda izvedu na put jakog prijateljstva.

- Izmjene i dopune sporazuma će u velikoj mjeri doprinositi smanjenju gužvi na našim graničnim prelazima koji postoje - rekao je Selaković.

On je objasnio da je potpisivanje sporazuma uslovljeno i razvojnim projektom koji se odvija između Mađarske i Srbije, a to je izgradnja brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu.

Selaković je ocijenio da su Srbija i Mađarska u ovoj godini ozbiljno produbile ekonomsku saradnju koja je u odnosu na prošlu, koja je bila rekordna, dostigla još viši nivo.

Ministar Sijarto izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da Mađarska i Srbija svakoga dana ispisuju nova poglavlja prijateljstva, što se ogleda i u gotovo udvostručenoj trgovinskoj razmjeni u prvoj polovini ove godine.

Prema njegovim riječima, danas polovina gasa koji Mađarska dobija dolazi iz Srbije i to je još jedan od odličnih rezultata saradnje.

Sijarto je smatra da se Evropa suočava sa jednom veoma ozbiljnom energetskom krizom, te podsjetio da su Mađari i Srbi imali poduhvat u pogledu snabdijevanja energentima.

- Mi smo imali jedan poduhvat u snabdijevanju energentima, jer smo obezbijedili da prirodni gas, koji nabavljamo iz Rusije, bezbjedno može da se transportuje sve do Srbije, odnosno dalje do Mađarske. Danas praktično dnevno, polovina gasa koji Mađarska dobija dolazi iz Srbije, što je negdje oko 16,4 miliona kubnih metara. Juče smo postigli rekord u tom pogledu - kazao je Sijarto.

On je istakao i da će željeznički robni promet prolaziti kroz GP "Reske", gdje će se obavljati i granična kontrola u međunarodnom željezničkom saobraćaju, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana