Србија добија први Музеј ћирилице

Танјуг
Србија добија први Музеј ћирилице

У циљу очувања срског националног писма, захваљујући посвећеној ангажованости појединица Бајина Башта и Србија добиће свој први Музеј ћирилице и то у Рачи, у близини истоимене светиње у којој је радила чувена преписивачка школа.

На Националном савјету за културу у Београду предстваљена је идеја да се Музеј ћирилице у Рачи оснује као државна институција. 

- Планирани музеј требало би да буде државна иснтитуција имајући у виду значај свега онога чиме ће се бавити и ком циљу ће допринијети. Стога је важно да буде обезбијеђен континуиран рад једне овакве институције - нагласио је Жељко Марковић, директор Архива у Ужицу.

Исидора Бјелаковић из Матице Српске је подржала све оно што се ради на очувању ћирилице у Бајиној Башти и предложила да та установа са Општином Бајина Башта потпише уговор о сарадњи. Исто је предложио и директор Народне бибилотеке Србије Владимир Пиштало наводећи да ће и ова установа својим капацитетима помоћи да се у Бајиној Башти формира Музеј ћирилице. Представници Општине Бајина Башта су прихватили приједлоге ових националних културних институција које много могу допринијети да Музеј ћирилице заживи у пуном капацитету.

Национални савјет за културу је стручно савјетодавно тијело и улога му је стално осигуравање стручне подршке у очувању, развоју и ширењу културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана