Srbija dobija prvi Muzej ćirilice

Tanjug
Srbija dobija prvi Muzej ćirilice

U cilju očuvanja srskog nacionalnog pisma, zahvaljujući posvećenoj angažovanosti pojedinica Bajina Bašta i Srbija dobiće svoj prvi Muzej ćirilice i to u Rači, u blizini istoimene svetinje u kojoj je radila čuvena prepisivačka škola.

Na Nacionalnom savjetu za kulturu u Beogradu predstvaljena je ideja da se Muzej ćirilice u Rači osnuje kao državna institucija. 

- Planirani muzej trebalo bi da bude državna isntitucija imajući u vidu značaj svega onoga čime će se baviti i kom cilju će doprinijeti. Stoga je važno da bude obezbijeđen kontinuiran rad jedne ovakve institucije - naglasio je Željko Marković, direktor Arhiva u Užicu.

Isidora Bjelaković iz Matice Srpske je podržala sve ono što se radi na očuvanju ćirilice u Bajinoj Bašti i predložila da ta ustanova sa Opštinom Bajina Bašta potpiše ugovor o saradnji. Isto je predložio i direktor Narodne bibiloteke Srbije Vladimir Pištalo navodeći da će i ova ustanova svojim kapacitetima pomoći da se u Bajinoj Bašti formira Muzej ćirilice. Predstavnici Opštine Bajina Bašta su prihvatili prijedloge ovih nacionalnih kulturnih institucija koje mnogo mogu doprinijeti da Muzej ćirilice zaživi u punom kapacitetu.

Nacionalni savjet za kulturu je stručno savjetodavno tijelo i uloga mu je stalno osiguravanje stručne podrške u očuvanju, razvoju i širenju kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana