Србија добија нови парламент, посланици полажу заклетву

Танјуг
Србија добија нови парламент, посланици полажу заклетву

БЕОГРАД - У Скупштини Србије сутра ће бити потврђени мандати нових народних посланика чиме ће званично бити конституисан нови сазив парламента.

Посланици ће након верификације мандата положити заклетву.

Заклетва коју ће положити посланици гласи:

"Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!"

У наставку сједнице формираће се и посланичке групе.

На дневном реду је, осим потврђивања мандата, и избор скупштинског руководства, односно избор предсједника Народне скупштине, потпредсједника, именовање генералног секретара парламента и формирање радних тијела.

Сједница ће бити одржана у великој сали Дома Народне скупштине, а због ситуације са корона вирусом биће предузете све неопходне мјере, па ће тако посланици, али и представници медија бити у обавези да носе маске и рукавице, док ће посланици имати преграде од плексигласа.

На улазу у зграду свима ће бити измјерена температура.

Избори за народне посланике одржани су 21. јуна.

Највише посланика, 188, имаће листа “Алекандар Вучић - За нашу децу”, 32 посланика ће имати Социјалистичка партија Србије - Јединствена Србија, СПАС ће имати 11 посланика, док ће Савез војвођанских Мађара имати 9 посланика.

Странка правде и помирења Муамера Зукорлића у парламенту ће имати четири посланика, а СДА Санџака три мандата.

Првој сједници Народне скупштине, до избора предсједника Народне скупштине, предсједаваће најстарији народни посланик (предсједавајући), а њему ће у раду помагати најмлађи посланици из СНС-а, СПС-а, СПАС-а Ии СВМ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана