Srbija dobija novi parlament, poslanici polažu zakletvu

Tanjug
Srbija dobija novi parlament, poslanici polažu zakletvu

BEOGRAD - U Skupštini Srbije sutra će biti potvrđeni mandati novih narodnih poslanika čime će zvanično biti konstituisan novi saziv parlamenta.

Poslanici će nakon verifikacije mandata položiti zakletvu.

Zakletva koju će položiti poslanici glasi:

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!"

U nastavku sjednice formiraće se i poslaničke grupe.

Na dnevnom redu je, osim potvrđivanja mandata, i izbor skupštinskog rukovodstva, odnosno izbor predsjednika Narodne skupštine, potpredsjednika, imenovanje generalnog sekretara parlamenta i formiranje radnih tijela.

Sjednica će biti održana u velikoj sali Doma Narodne skupštine, a zbog situacije sa korona virusom biće preduzete sve neophodne mjere, pa će tako poslanici, ali i predstavnici medija biti u obavezi da nose maske i rukavice, dok će poslanici imati pregrade od pleksiglasa.

Na ulazu u zgradu svima će biti izmjerena temperatura.

Izbori za narodne poslanike održani su 21. juna.

Najviše poslanika, 188, imaće lista “Alekandar Vučić - Za našu decu”, 32 poslanika će imati Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija, SPAS će imati 11 poslanika, dok će Savez vojvođanskih Mađara imati 9 poslanika.

Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u parlamentu će imati četiri poslanika, a SDA Sandžaka tri mandata.

Prvoj sjednici Narodne skupštine, do izbora predsjednika Narodne skupštine, predsjedavaće najstariji narodni poslanik (predsjedavajući), a njemu će u radu pomagati najmlađi poslanici iz SNS-a, SPS-a, SPAS-a Ii SVM-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana