Србија дефинитивно изручује Вукотића Црној Гори

Tanjug
Србија дефинитивно изручује Вукотића Црној Гори

ПОДГОРИЦА - Министарство правде Србије дало је сагласност да се Которанин Јован Вукотић (38) изручи Црној Гори која га тражи због покушаја убистава и држања оружја и вјерује да је високо позиционирани припадник "шкаљарског клана", сазнаје Тањуг из црногорских извора.

Молба за изручење је усвојена након правоснажне одлуке београдских судова према којој су испуњени законски услови за изручење.

Вукотић је од 6. децембра у екстрадиционом притвору у Београду, а након ове одлуке у наредним данима треба да буде предат домаћим правосудним органима.

Очекују се највише мјере безбједности приликом примопредаје Вукотића, као и да ће датум изручења бити чуван у највећој тајности.

Вукотићев бранилац из Београда адвокат Зора Добричанин Никодиновић каже да нема информацију о тренутку у ком ће њен клијент бити изручен у Црну Гору.

- Лично немам и не желим да имам. Сматрам да то не треба да интересује никога осим државних служби Србије и Црне Горе, чији је то посао, као и да би такав податак требало да представља службену тајну - рекла је Добричанин Никодиновић Тањугу.

Она упозорава на степен угрожености Вукотићеве безбедности и сматра да онај ко буде имао информацију о његовом изручењу, не треба јавно да је објављује.

Вукотић се у Србији нашао у септембру 2018. године, када га је Турска депортовала у Београд, дан након хапшења у Анталији јер је користио фалсификовани македонски пасош са његовом сликом, али на име Георги Андонов.

Казну од 15 месеци је одслужио у Србији.

Црна Гора Вукотића тражи због кривичног поступка за покушај убиства у Котору 2016. године и недозвољеног ношења оружја и верује да је високорангирани припадник "шкаљарског клана".

Поводом истраге која се против њега води у Црној Гори, Вукотић је прошлог љета испитан у Београду и тада је негирао дјело за које се терети, подносећи тужилаштву доказе о свом алибију.

Он је под истрагом црногорског тужилаштва за покушај двоструког убиства у Котору 2016. године - Војина Ступара и Милоша Радоњића.

Кривичном пријавом подгоричке полиције која је подета тужилаштву поред Вукотића у том случају су обухваћени и Милић Миња Шаковић и Игор Дедовић, који је убијен у Атини 19. јануара ове године, заједно са Стефаном Стаматовићем.

Према ранијим саопштењима црногорске полиције, Вукотић је осумњичен и да је 23. маја 2016. године у Котору покушао да убије Тамару Звицер, супругу једног, од како се верује, вођа супарничког "кавачког клана" Радоја Звицера.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана