Србија би могла бити домаћин наредног свјетског климатског самита?

ГС
Србија би могла бити домаћин наредног свјетског климатског самита?

БЕОГРАД - Молдавија се већ кандидовала за председавајућу самита УН-а о клими сљедеће године (COP 29), а Србија такође размишља о томе да "баци свој шешир у ринг", наводи Ројтерс.

Приједлози ове двије земље покушај су да се ријеши геополитички спор који је оставио COP29 без домаћина.

Разговори о томе ко ће преузети дужност од садашњег домаћина ЦОП28 Уједињених Арапских Емирата нису дали баш резултата, а земље у региону источне Европе, које би требало да буду домаћини годишњег самита УН-а, не могу се договорити око кандидата.

Молдавија се за сада добровољно пријавила да предсједава преговорима, наводи се у писму те земље другим источноевропским државама, преноси Ројтерс.

"...Министарство животне средине Републике Молдавије ... намјерава да званично поднесе кандидатуру за предсједавање овим веома утицајним догађајем", наводи се у писму.

Извори су такође рекли за Ројтерс да Србија разматра да се кандидује за одржавање COP 29, али још није дала званичну понуду.

Остаје да се види да ли ће нека од ових земаља добити регионално одобрење.

Према смјерницама УН-а, предсједник COP -а ротира између пет глобалних регија и на земљама у том региону је да једногласно одлуче између себе ко ће га преузети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана