Srbija bi mogla biti domaćin narednog svjetskog klimatskog samita?

GS
Srbija bi mogla biti domaćin narednog svjetskog klimatskog samita?

BEOGRAD - Moldavija se već kandidovala za predsedavajuću samita UN-a o klimi sljedeće godine (COP 29), a Srbija takođe razmišlja o tome da "baci svoj šešir u ring", navodi Rojters.

Prijedlozi ove dvije zemlje pokušaj su da se riješi geopolitički spor koji je ostavio COP29 bez domaćina.

Razgovori o tome ko će preuzeti dužnost od sadašnjeg domaćina COP28 Ujedinjenih Arapskih Emirata nisu dali baš rezultata, a zemlje u regionu istočne Evrope, koje bi trebalo da budu domaćini godišnjeg samita UN-a, ne mogu se dogovoriti oko kandidata.

Moldavija se za sada dobrovoljno prijavila da predsjedava pregovorima, navodi se u pismu te zemlje drugim istočnoevropskim državama, prenosi Rojters.

"...Ministarstvo životne sredine Republike Moldavije ... namjerava da zvanično podnese kandidaturu za predsjedavanje ovim veoma uticajnim događajem", navodi se u pismu.

Izvori su takođe rekli za Rojters da Srbija razmatra da se kandiduje za održavanje COP 29, ali još nije dala zvaničnu ponudu.

Ostaje da se vidi da li će neka od ovih zemalja dobiti regionalno odobrenje.

Prema smjernicama UN-a, predsjednik COP -a rotira između pet globalnih regija i na zemljama u tom regionu je da jednoglasno odluče između sebe ko će ga preuzeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana