СПЦ забринута за Охридску епархију

Б92, Танјуг
СПЦ забринута за Охридску епархију

Београд - Сабор СПЦ саопштава да је узнемирујућа нова ескалација прогона свјештенства Охридске архиепископије и апелује на домаћу и међународну јавност да то спријечи.

Владика бачки Иринеј је рекао да посебно узнемирује ескалација прогона против Орхридске ариепископије, “што се огледа не само у казни затвора коју већ издржава владика Јована Вранишковски него и јуче извршеним новим хапшењима чак и родбине појединих великодостојника”.

Он је рекао новинарима у Патријаршији да је о свему томе Сабор СПЦ издао посебан апел домаћој и међународној јавности и свим чиниоцима који се баве заштитом људских права и слобода изразивши наду да ће се “македонске власти уразумити”.

“Надамо се да ће се власти Македоније ипак уразумити, не толико због наших протеста јер знамо из искуства колико они озбиљно узимају у разматрање наше апеле и протесте, него због тога што се стање корумпираног судства и полицијски утицај у њему не могу сакрити од међународне заједнице”, рекао је он.

Сабор СПЦ апеловао је на представнике свих демократских држава, ОЕБС-а и институција и организација за заштиту људских права и верских слобада “да пруже сваки вид помоћи и подршке како би се прогон против архиепископа Јована и свих притворених игуманија, монаха и монахиња што прије прекинуо”.

Тиме би, наводи се у апелу, коначно био спријечен погром вјерских слобода које државне власти у Македонији спроводе над припадницима православне Охридске архиепископије.

Шесторици сарадника владике Охридске архиепископије СПЦ Јована Вранишковског, осумњичених за кривично дјело прање новца, изречена је мјера притвора, а тринаесторици су одузете путне исправе након саслушања код истражног судије, саопштио је претходно скопски суд.

Петоро од шест осумњичених, којима је након јучерашњег саслушања изречена мјера притвора, су недоступни полицији, а под истрагом је и Удружење за унапређење грађанских и вјерских слобода “Анастасија” из Нижеполе, коју су формирали слиједбеници Вранишковског.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана