СПЦ: Ставити ван снаге неуставни Закон о родној равноправности

Срна
СПЦ: Ставити ван снаге неуставни Закон о родној равноправности

БЕОГРАД - Учесници Научног скупа "Правни аспекти и последице Закона о родној равноправности" затражили су да ван снаге буде стављен неуставни Закон о родној равноправности и тако буде сачувано достојанство грађана и историјски потврђене вриједности.

У закључцима скупа, које је данас објавила Српска православна црква /СПЦ/, а које су између осталих потписали Његова светост патријарх српски Порфирије и предсједник Матице Српске Драган Станић, поручено је да Закон о родној равноправности мијења уставни идентитет Србије тако што фундаментално задире у људска права и основне слободе и цјелокупни вредносни систем и етичке поставке, по којима живе грађани Србије.

"Позивамо представнике извршне и законодавне власти да ради очувања достојанства грађана Србије, српског језика, ћириличког писма и историјски потврђених и стечених вредности у оквиру јединственог правног поретка Србије, покрену поступак за стављање ван снаге неуставног Закона о родној равноправности и спорних одредаба Закона о забрани дискриминације", наведно је у закључцима научног скупа који је одржан 14. марта.

Учесници скупа указали су да је неопходно да се кроз јавни и стручни дијалог дође до најширег консензуса за припрему системског Закона о равноправности, уз пуно поштовање уставног идентитета државе Србије и историјски потврђених вриједности српског друштва, а посебно српског језика као једног од главних носилаца српског националног идентитета, као и уз поштовање Уставом зајамчених права и слобода сваког грађанина од којих су већина вјерници, као и традиционалних цркава и вјерских заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана