SPC: Staviti van snage neustavni Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Srna
SPC: Staviti van snage neustavni Zakon o rodnoj ravnopravnosti

BEOGRAD - Učesnici Naučnog skupa "Pravni aspekti i posledice Zakona o rodnoj ravnopravnosti" zatražili su da van snage bude stavljen neustavni Zakon o rodnoj ravnopravnosti i tako bude sačuvano dostojanstvo građana i istorijski potvrđene vrijednosti.

U zaključcima skupa, koje je danas objavila Srpska pravoslavna crkva /SPC/, a koje su između ostalih potpisali Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i predsjednik Matice Srpske Dragan Stanić, poručeno je da Zakon o rodnoj ravnopravnosti mijenja ustavni identitet Srbije tako što fundamentalno zadire u ljudska prava i osnovne slobode i cjelokupni vrednosni sistem i etičke postavke, po kojima žive građani Srbije.

"Pozivamo predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da radi očuvanja dostojanstva građana Srbije, srpskog jezika, ćiriličkog pisma i istorijski potvrđenih i stečenih vrednosti u okviru jedinstvenog pravnog poretka Srbije, pokrenu postupak za stavljanje van snage neustavnog Zakona o rodnoj ravnopravnosti i spornih odredaba Zakona o zabrani diskriminacije", navedno je u zaključcima naučnog skupa koji je održan 14. marta.

Učesnici skupa ukazali su da je neophodno da se kroz javni i stručni dijalog dođe do najšireg konsenzusa za pripremu sistemskog Zakona o ravnopravnosti, uz puno poštovanje ustavnog identiteta države Srbije i istorijski potvrđenih vrijednosti srpskog društva, a posebno srpskog jezika kao jednog od glavnih nosilaca srpskog nacionalnog identiteta, kao i uz poštovanje Ustavom zajamčenih prava i sloboda svakog građanina od kojih su većina vjernici, kao i tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana