СПЦ поштује организациону структуру Московске патријаршије

Срна
СПЦ поштује организациону структуру Московске патријаршије

БЕОГРАД/МОСКВА - Српска православна црква поштује организациону структуру Московске патријаршије, чији је саставни дио самоуправна Украјинска православна црква, са митрополитом кијевским и све Украјине Онуфријем, рекао је током телефонског разговора са руским патријархом Кирилом архиепископ охридски Јован.

"Српска православна црква увек је била и остала чувар догмата, то јест на страни истине и канонског поретка", рекао је архиепископ Јован, који борави у посјети Руској православној цркви са благословом Његове светости патријарха српског Порфирија.

Поглавар Руске православне цркве, патријарх Кирил топло је поздравио архијереја СПЦ и изразио жаљење што се њихов лични сусрет, који је требао да буде тог дана, није могао одржати због епидемије, саопштено је данас из СПЦ.

Поглавар Руске православне цркве се у разговору, који је обављен 7. априла, распитао о здравственом стању и лијечењу архиепископа Јована обављеном током посјете Русији, изразивши жељу да се врати својој пастви са новом снагом.

Архиепископ Јован је захвалио руском патријарху Кирилу за бригу коју је указао организовањем његовог лијечења у Русији и подијелио утиске о боравку у Москви и плану да посјети Санкт Петербург.

Он је руском патријарху изнио своје виђење тренутног стања међуправославних односа и црквене ситуације у Украјини, уз оцјену да је Православна црква сада у стању нарушеног јединства, што је унијело напетост и разједињеност у живот свих помјесних православних цркава.

Архиепископ Јован је нагласио потребу очувања вјековног канонског поретка, те истакао да Православна црква "никада није имала и не може имати један центар по узору на Римокатоличку цркву", јер свака од помјесних православних цркава посједује пуноћу апостолског насљеђа.

Он је нагласио да је Украјинска православна црква "савршена апостолска Црква која је добровољно одлучила да остане под јурисдикцијом Московске патријаршије и ужива аутономију у границама Руске православне цркве".

Архиепископ Јован је примијетио да се при одређивању редослиједа поступања у вези са расколницима увијек сматрало кључним мишљење киријархалне Цркве, која најбоље познаје ситуацију у оквиру своје надлежности.

"Немогуће је да Синод било које географски удаљене Цркве детаљније и више зна о расколницима и самопроглашенима /самосветима, саморукоположенима/ у Украјини", навео је он.

Архиепископ Јован је, на молитвено сјећање, поклонио руског патријарху икону Свих охридских светитеља, од Светог Климента Охридског до посљедњег канонизованог који је службовао на тој древној столици, светог Николаја Велимировића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана