Служене литургије и помени жртвама злочиначке акције "Олуја" у храмовима Епархије бачке

Срна
Служене литургије и помени жртвама злочиначке акције "Олуја" у храмовима Епархије бачке

НОВИ САД - У свим храмовима Епархије бачке служене су литургије и помени невино страдалим Србима у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја", која је почела на данашњи дан 1995. године.

Литургије и помени жртвама "Олује" служени су уз благослов Његовог преосвештенства епископа бачког Иринеја, поводом 25 година од прогона и страдања српског народа на подручју Републике Српске Крајине и Хрватске.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је ова операција имала све карактеристике геноцида.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана