Služene liturgije i pomeni žrtvama zločinačke akcije "Oluja" u hramovima Eparhije bačke

Srna
Služene liturgije i pomeni žrtvama zločinačke akcije "Oluja" u hramovima Eparhije bačke

NOVI SAD - U svim hramovima Eparhije bačke služene su liturgije i pomeni nevino stradalim Srbima u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", koja je počela na današnji dan 1995. godine.

Liturgije i pomeni žrtvama "Oluje" služeni su uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa bačkog Irineja, povodom 25 godina od progona i stradanja srpskog naroda na području Republike Srpske Krajine i Hrvatske.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ova operacija imala sve karakteristike genocida.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana