Служен помен доктору Лазићу: Година од смрти великог љекара и човјека

Срна
Служен помен доктору Лазићу: Година од смрти великог љекара и човјека

НИШ- На Новом гробљу у Нишу данас је служен помен поводом прве годишњице од смрти доктора Миодрага Лазића из Ниша, познатог српског хирурга који је преминуо од посљедица инфекције вирусом корона у 65. години.

Помену су присуствовали супруга Ана Лазић, кћерка Нина Вујошевић и други чланови најуже породице, као и више десетина рођака, колега и чланова борачких удружења.

- Брзо је прошла ова тужна година. И даље имам осјећај као да сам га јуче видела. Вјероватно ће тако заувијек да остане - рекла за "Блиц" кћерка доктора Лазића, Нина Вујошевић.

Лазићеве колеге су истакле да су Ниш и Србија изгубили и великог љекара и великог човјека.

Помоћник директора Ургентног центра Клиничког центра Ниш Бобана Милојковић истакла је да је доктор Лазић био водиља колегама на хирургији, идол, човјек од кога су могли да уче како би требало водити се и кроз хирургију и кроз живот и какав би требало бити човјек.

- Осјећамо велики губитак јер смо изгубили наш светионик како у медицини тако и у приватном животу јер је он био свима нама пријатељ, а потом и учитељ. Остаје нам да слиједимо његов пут и бар у неком проценту будемо оно што је био доктор Лаза, а он је био непоновљив - рекла је Милојковићева.

У Ургентном центру нишког Универзитетског клиничког центра у сриједу, 14. априла, на дан када је преминуо доктор Лазић, биће откривена спомен-плоча.

Директор Ургентног центра у Нишу, хирург Миодраг Лазић преминуо је 14. априла 2020. године од посљедица инфекције вирусом корона.

Доктор Лазић је у августу 1991. године напустио мјесто хирурга у Нишу и запутио се у тадашњу Републику Српску Крајину.

Као хирург је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се као добровољац јавио у ратну болницу "Коран" на Палама у Републици Српској.

Доктор Лазић један је од оснивача ратне болнице "Жица" у Блажују код Сарајева, такорећи на самој линији фронта. Остао је тамо пуних 40 мјесеци као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, гдје је обавио више од 3.500 операција под пуном анестезијом.

Сјећања из рата записао је у књизи коју је објавила СРНА "Дневник ратног хирурга". О њему је снимљен и истоимени документарни филм. Године 1994. добија звање примаријуса.

За рад у Републици Српској, блаженопочивши патријарх Павле одликовао је доктора Лазића Орденом Светог Саве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана