Служен парастос за 348 убијених Срба у хрватској акцији “Масленица”

Срна
Служен парастос за 348 убијених Срба у хрватској акцији “Масленица”

БЕОГРАД - У Цркви Светог Марка у Београду данас је служен парастос поводом 29 година од страдања Срба у Равним Котарима и на Малом Алану у хрватској акцији “Масленица”, у којој је убијено 348 војника и цивила, а међу њима 35 жена и троје дјеце.

Парастос поводом 29 година од страдања Срба у акцији “Масленица”Фото: РТРС

Након помена представници Удружења несталих и погинулих лица “Суза” положили су вијенце и цвијеће код споменика српским жртвама у Ташмајданском парку.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјетио је да је Хрватска на данашњи дан прије 29 година извршила агресију на јужни дио Републике Српске Крајине, те оцијенио да су главни кривци за агресију на српску територију биле мировне снаге УН /Унпрофор/.

- Те снаге требале су да буду гарант мира, а њима су крајишки Срби вјеровали да ће их заштитити од проусташког режима Фрање Туђмана - указао је Линта.

Он сматра да је акција “Масленица” по свом карактеру била злочиначка, јер је њен стратешки циљ био “прогон српског народа са подручја Равних Котара ради стварања етнички чисте велике Хрватске”.

Линта је позвао Тужилаштво Србије за ратне злочине да коначно покрене кривичне поступке за масовне злочине над Србима у злочиначкој акцији “Масленица”, међу којима је онај на превоју Мали Алан на Велебиту, у којем су “на звјерски начин убијена 22 припадника Војске Републике Српске Крајине”.

Он је подсјетио да је предмет са бројним доказима о злочину на Малом Алану још 2013. године предат хрватском тужилаштву, које није учинило ништа да процесуира одговорне.

- Ово је још један у низу доказа да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и у функцији оправдања безочне измишљотине да су Срби агресори и злочинци, а Хрвати ослободиоци и жртве. Бројне чињенице потврђују да се у Хрватској величају и славе злочинци, а српске жртве прећуткују, понижавају и негирају - поручио је Линта.

Од укупног броја жртава у хрватској акцији “Масленица” расвијетљена је судбина 337 лица, док се 11 воде као нестала, укључујући и шесторо цивила, међу којима су три жене.

Према расположивим подацима, у периоду од неколико мјесеци након акције у збјеговима је умрло још 165 особа, махом старијих.

Акција је почела 22. јануара 1993. године и била је трећа по реду агресија Хрватске на заштићено подручје УН, а у њој су највише страдала српска села Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, као и етнички мјешовита села Мурвица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински.

Срби из тих села су побијени, прогнани или одведени у затворе и логоре, а њихова имања су опљачкана, опустошена и уништена.

Споменици културе, гробља и цркве оскрнављени су или порушени, међу којима су Двори Јанковић Стојана у Исламу Грчком са црквицом Светог Георгија /освештана 1675. године/, у којој је сахрањен познати књижевник Владан Десница, Црква Светог Георгија у Смоковићу из 16. вијека и Црква Светог Илије у Кашићу, која је освештана 1872.

Акцију “Масленица” планирали су и извели хрватски генерали Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Мирко Норац и Младен Маркач, уз знање и одобрење тадашњег предсједника Хрватске и врховног команданта оружаних снага Фрање Туђмана.

Током агресије на јужни дио Републике Српске Крајине начелник артиљерије сектора “Велебит” био је Албанац са Косова и Метохије и бивши официр ЈНА Агим Чеку, од чијих је граната, усљед неселективног гранатирања по дубини подручја општина Бенковац и Обровац, страдало највише цивила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана