Služen parastos za 348 ubijenih Srba u hrvatskoj akciji “Maslenica”

Srna
Služen parastos za 348 ubijenih Srba u hrvatskoj akciji “Maslenica”

BEOGRAD - U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos povodom 29 godina od stradanja Srba u Ravnim Kotarima i na Malom Alanu u hrvatskoj akciji “Maslenica”, u kojoj je ubijeno 348 vojnika i civila, a među njima 35 žena i troje djece.

Parastos povodom 29 godina od stradanja Srba u akciji “Maslenica”Foto: RTRS

Nakon pomena predstavnici Udruženja nestalih i poginulih lica “Suza” položili su vijence i cvijeće kod spomenika srpskim žrtvama u Tašmajdanskom parku.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podsjetio je da je Hrvatska na današnji dan prije 29 godina izvršila agresiju na južni dio Republike Srpske Krajine, te ocijenio da su glavni krivci za agresiju na srpsku teritoriju bile mirovne snage UN /Unprofor/.

- Te snage trebale su da budu garant mira, a njima su krajiški Srbi vjerovali da će ih zaštititi od proustaškog režima Franje Tuđmana - ukazao je Linta.

On smatra da je akcija “Maslenica” po svom karakteru bila zločinačka, jer je njen strateški cilj bio “progon srpskog naroda sa područja Ravnih Kotara radi stvaranja etnički čiste velike Hrvatske”.

Linta je pozvao Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da konačno pokrene krivične postupke za masovne zločine nad Srbima u zločinačkoj akciji “Maslenica”, među kojima je onaj na prevoju Mali Alan na Velebitu, u kojem su “na zvjerski način ubijena 22 pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine”.

On je podsjetio da je predmet sa brojnim dokazima o zločinu na Malom Alanu još 2013. godine predat hrvatskom tužilaštvu, koje nije učinilo ništa da procesuira odgovorne.

- Ovo je još jedan u nizu dokaza da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i u funkciji opravdanja bezočne izmišljotine da su Srbi agresori i zločinci, a Hrvati oslobodioci i žrtve. Brojne činjenice potvrđuju da se u Hrvatskoj veličaju i slave zločinci, a srpske žrtve prećutkuju, ponižavaju i negiraju - poručio je Linta.

Od ukupnog broja žrtava u hrvatskoj akciji “Maslenica” rasvijetljena je sudbina 337 lica, dok se 11 vode kao nestala, uključujući i šestoro civila, među kojima su tri žene.

Prema raspoloživim podacima, u periodu od nekoliko mjeseci nakon akcije u zbjegovima je umrlo još 165 osoba, mahom starijih.

Akcija je počela 22. januara 1993. godine i bila je treća po redu agresija Hrvatske na zaštićeno područje UN, a u njoj su najviše stradala srpska sela Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mješovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Srbi iz tih sela su pobijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore, a njihova imanja su opljačkana, opustošena i uništena.

Spomenici kulture, groblja i crkve oskrnavljeni su ili porušeni, među kojima su Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom sa crkvicom Svetog Georgija /osveštana 1675. godine/, u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica, Crkva Svetog Georgija u Smokoviću iz 16. vijeka i Crkva Svetog Ilije u Kašiću, koja je osveštana 1872.

Akciju “Maslenica” planirali su i izveli hrvatski generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje tadašnjeg predsjednika Hrvatske i vrhovnog komandanta oružanih snaga Franje Tuđmana.

Tokom agresije na južni dio Republike Srpske Krajine načelnik artiljerije sektora “Velebit” bio je Albanac sa Kosova i Metohije i bivši oficir JNA Agim Čeku, od čijih je granata, usljed neselektivnog granatiranja po dubini područja opština Benkovac i Obrovac, stradalo najviše civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana