Сложно до свих десет мандата за Србе на Косову и Метохији

Агенције
Сложно до свих десет мандата за Србе на Косову и Метохији

Београд - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да су избори на Косову и Метохији (КиМ), 6. октобра, суштински важни за Србе и за очување утицаја Србије на Космет, те позвао све грађане да искористе своје право и буду сложни и јединствени.

Ђурић је појаснио да је за Србе у покрајинском парламенту резервисано десет посланичких мјеста.

- Уколико би свих десет мандата освојила Српска листа, која је државни пројекат Србије како би се објединили сви српски политички представници да би монолитно наступали пред Албанцима и међународном заједницом то значи да ни формирање будуће покрајинске владе у Приштини не би било могуће а да Срби не буду питани - нагласио је Ђурић.

Изјавио је да је то директан инструмент утицаја, народа и државе на КиМ.

- Страшно је да се, у шуми свакодневних догађаја, заборави колико је важно да искористимо право да гласамо на изборима у КиМ - рекао је Ђурић. Напоменуо је да “можда нисмо ни свесни значаја избора, јер Албанци и део међународне заједнице желе да умање утицај Србије на Косову и Метохији, па им одговара да што мање Срба изађе на изборе”.

- Што мање Срба изађе, мање ће гласова бити потребно да би Приштина прогурала двоје-троје својих српских посланика, људе попут Ненада Рашића или Раде Трајковић, који кажу да подржавају независно Косово. Аљбин Курти је рекао да су за њега прихватљиви Рашић и Трајковић, јер, како сам каже, подржавају Републику Косово. Мислим да је нашим људима, када чују Куртија, све им је јасно - рекао је Ђурић.

Навео је и да је са том намјером донесена и одлука да се онемогући Србима са личном картом да гласају на тим изборима.

Говорећи о изјави Енвера Хоџаја да би још десет земаља могло да повуче признање косовске независности, и о наводима да Приштина одустаје од аплицирања за Интерпол, Ђурић је рекао да је предсједник Александар Вучић и цијели тим, успио да преокрене оно што је до прије неколико година била “закуцана” позиција у вези са питањем Косова.

- Чињеница да имамо 15 повлачења независности Косова, да и сами Албанци кажу да нема сврхе да аплицирају за Унеско и Интерпол није случајност, већ је резултат дуготрајног, вишегодишњег рада у коме је Србија чувала свој однос са западним државама, и чувала сарадњу и пријатељство са Русијом, Кином и другим пријатељима - додао је Ђурић.

Додао је да је промјени позиције допринио и економски опоравак Србије.

- Не рачунајте да проблем КиМ може да се реши без задовољена интереса Србије. А, за то су, један мали, али значајан корак и избори 6. октобра где Срби треба да заузму десет од десет мандата и утичу на формирање владе у Приштини - рекао је Ђурић.

 

План помоћи

Марко Ђурић је нагласио да је важно да се реализује план за помоћ Србима на Косову и Метохији.

- Важно је да у Новом Брду имамо и нове куће и фарму говеда, у Грачаници нову сушару, нове клиничке центре, Дом ученика у Лешку, да наставимо бањски комплекс у Бањској… Спроводи се 149 пројеката, а до краја године биће их 347.- закључио је Ђурић.

- То није рађено у последње деценије. Србија помаже и помагаће више него икада, јер је у политичком и економском смислу неупоредиво јача - додао је Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана