Složno do svih deset mandata za Srbe na Kosovu i Metohiji

Agencije
Složno do svih deset mandata za Srbe na Kosovu i Metohiji

Beograd - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su izbori na Kosovu i Metohiji (KiM), 6. oktobra, suštinski važni za Srbe i za očuvanje uticaja Srbije na Kosmet, te pozvao sve građane da iskoriste svoje pravo i budu složni i jedinstveni.

Đurić je pojasnio da je za Srbe u pokrajinskom parlamentu rezervisano deset poslaničkih mjesta.

- Ukoliko bi svih deset mandata osvojila Srpska lista, koja je državni projekat Srbije kako bi se objedinili svi srpski politički predstavnici da bi monolitno nastupali pred Albancima i međunarodnom zajednicom to znači da ni formiranje buduće pokrajinske vlade u Prištini ne bi bilo moguće a da Srbi ne budu pitani - naglasio je Đurić.

Izjavio je da je to direktan instrument uticaja, naroda i države na KiM.

- Strašno je da se, u šumi svakodnevnih događaja, zaboravi koliko je važno da iskoristimo pravo da glasamo na izborima u KiM - rekao je Đurić. Napomenuo je da “možda nismo ni svesni značaja izbora, jer Albanci i deo međunarodne zajednice žele da umanje uticaj Srbije na Kosovu i Metohiji, pa im odgovara da što manje Srba izađe na izbore”.

- Što manje Srba izađe, manje će glasova biti potrebno da bi Priština progurala dvoje-troje svojih srpskih poslanika, ljude poput Nenada Rašića ili Rade Trajković, koji kažu da podržavaju nezavisno Kosovo. Aljbin Kurti je rekao da su za njega prihvatljivi Rašić i Trajković, jer, kako sam kaže, podržavaju Republiku Kosovo. Mislim da je našim ljudima, kada čuju Kurtija, sve im je jasno - rekao je Đurić.

Naveo je i da je sa tom namjerom donesena i odluka da se onemogući Srbima sa ličnom kartom da glasaju na tim izborima.

Govoreći o izjavi Envera Hodžaja da bi još deset zemalja moglo da povuče priznanje kosovske nezavisnosti, i o navodima da Priština odustaje od apliciranja za Interpol, Đurić je rekao da je predsjednik Aleksandar Vučić i cijeli tim, uspio da preokrene ono što je do prije nekoliko godina bila “zakucana” pozicija u vezi sa pitanjem Kosova.

- Činjenica da imamo 15 povlačenja nezavisnosti Kosova, da i sami Albanci kažu da nema svrhe da apliciraju za Unesko i Interpol nije slučajnost, već je rezultat dugotrajnog, višegodišnjeg rada u kome je Srbija čuvala svoj odnos sa zapadnim državama, i čuvala saradnju i prijateljstvo sa Rusijom, Kinom i drugim prijateljima - dodao je Đurić.

Dodao je da je promjeni pozicije doprinio i ekonomski oporavak Srbije.

- Ne računajte da problem KiM može da se reši bez zadovoljena interesa Srbije. A, za to su, jedan mali, ali značajan korak i izbori 6. oktobra gde Srbi treba da zauzmu deset od deset mandata i utiču na formiranje vlade u Prištini - rekao je Đurić.

 

Plan pomoći

Marko Đurić je naglasio da je važno da se realizuje plan za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Važno je da u Novom Brdu imamo i nove kuće i farmu goveda, u Gračanici novu sušaru, nove kliničke centre, Dom učenika u Lešku, da nastavimo banjski kompleks u Banjskoj… Sprovodi se 149 projekata, a do kraja godine biće ih 347.- zaključio je Đurić.

- To nije rađeno u poslednje decenije. Srbija pomaže i pomagaće više nego ikada, jer je u političkom i ekonomskom smislu neuporedivo jača - dodao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana