Скрнављење Манастира Жича - Чин вандализма и непоштовање културе

Срна
Скрнављење Манастира Жича - Чин вандализма и непоштовање културе

БЕОГРАД - Министарство културе и информисања Србије осудило је скрнављење фресака у манастиру Жича, урезивањем имена посјетилаца на овај споменик културе од изузетног значаја за Србију.

Из Министарства су поручили да је очување културног насљеђа од цивилизацијског значаја и да је скрнављење споменика чин вандализма и непоштовања сопствене културе и културе уопште.

Наглашено је да се српски народ вјековима суочавао са најтежим искушењима и упркос њима остао посвећен очувању својих културних коријена, јер су они најснажнији чувар цјелокупног идентитета.

“Манастир Жича није једини пример оваквог вандализма. Нажалост, овакве сцене можемо видети и у другим манастирима и на споменицима у Србији. Морамо развити свест да, уколико као појединци не бринемо о свом културном наслеђу, не постоји институција, држава или казна која то може надоместити”, закључено је у саопштењу Министарства.

Жича је српски средњовековни манастир коју је у првој половини 13. вијека подигао први српски краљ из династије Немањић – Стефан.

Манастир је 1979. године проглашен за споменик културе од изузетног значаја и налази се под заштитом државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана