СКОЈ организовао свечану академију поводом 80 година од оснивања републике

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД - Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) организовао је свечану академију поводом 80 година од оснивања републике.

Овогодишње обиљежавање Дана републике имало је фокус и на солидарност са народом Палестине, јер 29. новембар представља и међународни дан солидарности са народом Палестине, саопштио је СКОЈ.

Тим поводом организовао је прикупљање хуманитарне помоћи за Палестину, наводе организатори.

На скупу су као гости били присутни амбасадор Републике Кубе Лејде Ернесто Родиргез Хернандез, амбасадор Венецуеле Димас Алварега и Саветник амбасаде Државе Палестине Елајан Кисвани.

Свечану академију поводом Дана републике СКОЈ је организовао у оквиру предизборне кампање, а шест кандидата СКОЈ-а и НКПЈ-а се налазе на листи Руске странке: Први секретар СКОЈ-а Милош Каравезић, извршни секретар НКПЈ Александар Ђенић, затим Петра Ристић, Предраг Иванов, Илија Живковић и историчарка Ирина Ел Зазузи као независни кандидат.

На Другом засједању у Јајцу 29.11.1943. године је АВНОЈ конституисан у законодавно и извршно представничко тијело Југославије, успостављен је Национални комитет ослобођења Југославије, а избегличкој влади и краљу Петру II Карађорђевићу је забрањен повратак у земљу до краја рата.

Те одлуке су успоставиле темеље будуће републике која је формално успостављена на исти дан двије године касније након организованог реферндума, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана