SKOJ organizovao svečanu akademiju povodom 80 godina od osnivanja republike

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

BEOGRAD - Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) organizovao je svečanu akademiju povodom 80 godina od osnivanja republike.

Ovogodišnje obilježavanje Dana republike imalo je fokus i na solidarnost sa narodom Palestine, jer 29. novembar predstavlja i međunarodni dan solidarnosti sa narodom Palestine, saopštio je SKOJ.

Tim povodom organizovao je prikupljanje humanitarne pomoći za Palestinu, navode organizatori.

Na skupu su kao gosti bili prisutni ambasador Republike Kube Lejde Ernesto Rodirgez Hernandez, ambasador Venecuele Dimas Alvarega i Savetnik ambasade Države Palestine Elajan Kisvani.

Svečanu akademiju povodom Dana republike SKOJ je organizovao u okviru predizborne kampanje, a šest kandidata SKOJ-a i NKPJ-a se nalaze na listi Ruske stranke: Prvi sekretar SKOJ-a Miloš Karavezić, izvršni sekretar NKPJ Aleksandar Đenić, zatim Petra Ristić, Predrag Ivanov, Ilija Živković i istoričarka Irina El Zazuzi kao nezavisni kandidat.

Na Drugom zasjedanju u Jajcu 29.11.1943. godine je AVNOJ konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo Jugoslavije, uspostavljen je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije, a izbegličkoj vladi i kralju Petru II Karađorđeviću je zabranjen povratak u zemlju do kraja rata.

Te odluke su uspostavile temelje buduće republike koja je formalno uspostavljena na isti dan dvije godine kasnije nakon organizovanog refernduma, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana