Сједница Савјета безбједности УН на којој ће бити представљен извјештај Унмика 18. октобра

Танјуг
Сједница Савјета безбједности УН на којој ће бити представљен извјештај Унмика 18. октобра

ЊУЈОРК - Сједница Савјета безбједности Уједињених нација (СБУН) на којој ће бити разматран нови шестомјесечни Извјештај генералног секретара УН-а Антонија Гутереша о раду Мисије УН на Косову (УНМИК), требало би да буде одржана 18. октобра, наводи се у мјесечном плану рада СБУН, објављено је на сајту УН.

Сједница ће бити одржана у пријеподневним часовима по локалном, односно поподневним по средњеевропском времену.

Претходна сједница одржана је 27. априла, а у међувремену је дошло до пораста тензија у јужној српској покрајини. Предсједавајући СБ УН током октобра је Бразил.

У Норвешкој је ступила на снагу забрана уласка аутомобила регистрованих у Русији

ОСЛО - Забрана коју је Норвешка увела за улазак аутомобила регистрованих у Русији ступила је данас на снагу.

Норвешко Министарство спољних послова најавило је увођење забране уласка руским аутомобилима 29. септембра.

Министарство је саопштило да се мјера односи на личне аутомобиле са девет или мање сједишта, као и на привремене уласке у ту земљу.

Од забране су изузети аутомобили у власништву држављана Норвешке или земаља Европског економског простора који стално бораве у Русији и њихових рођака.

Такође, ограничења се не односе на дипломатски транспорт и аутомобиле међународних организација, преноси РИА Новости.

Бугарска је у понедјељак најавила сличну мјеру за возила регистрована у Русији, а забрана је ступила на снагу истог дана.

Истовремено, Француска амбасада је демантовала извјештаје РИА Новости да се Париз придружио забрани уласка аутомобила са руским регистарским таблицама, указујући да се то питање још разматра.

Претходно је Европска комисија објавила саопштење у којем се наводи да се санкције које је Савјет ЕУ увео Русији још 2022. године односе и на лична возила руских држављана са руским регистарским бројевима, те, сходно томе, Руси не могу да уђу на територију Европске уније личним возилима ни у туристичке сврхе, чак и на кратак период.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана