Sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj će biti predstavljen izvještaj Unmika 18. oktobra

Tanjug
Sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj će biti predstavljen izvještaj Unmika 18. oktobra

NjUJORK - Sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) na kojoj će biti razmatran novi šestomjesečni Izvještaj generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), trebalo bi da bude održana 18. oktobra, navodi se u mjesečnom planu rada SBUN, objavljeno je na sajtu UN.

Sjednica će biti održana u prijepodnevnim časovima po lokalnom, odnosno popodnevnim po srednjeevropskom vremenu.

Prethodna sjednica održana je 27. aprila, a u međuvremenu je došlo do porasta tenzija u južnoj srpskoj pokrajini. Predsjedavajući SB UN tokom oktobra je Brazil.

U Norveškoj je stupila na snagu zabrana ulaska automobila registrovanih u Rusiji

OSLO - Zabrana koju je Norveška uvela za ulazak automobila registrovanih u Rusiji stupila je danas na snagu.

Norveško Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je uvođenje zabrane ulaska ruskim automobilima 29. septembra.

Ministarstvo je saopštilo da se mjera odnosi na lične automobile sa devet ili manje sjedišta, kao i na privremene ulaske u tu zemlju.

Od zabrane su izuzeti automobili u vlasništvu državljana Norveške ili zemalja Evropskog ekonomskog prostora koji stalno borave u Rusiji i njihovih rođaka.

Takođe, ograničenja se ne odnose na diplomatski transport i automobile međunarodnih organizacija, prenosi RIA Novosti.

Bugarska je u ponedjeljak najavila sličnu mjeru za vozila registrovana u Rusiji, a zabrana je stupila na snagu istog dana.

Istovremeno, Francuska ambasada je demantovala izvještaje RIA Novosti da se Pariz pridružio zabrani ulaska automobila sa ruskim registarskim tablicama, ukazujući da se to pitanje još razmatra.

Prethodno je Evropska komisija objavila saopštenje u kojem se navodi da se sankcije koje je Savjet EU uveo Rusiji još 2022. godine odnose i na lična vozila ruskih državljana sa ruskim registarskim brojevima, te, shodno tome, Rusi ne mogu da uđu na teritoriju Evropske unije ličnim vozilima ni u turističke svrhe, čak i na kratak period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana