Ситуација на сјеверу Косова и Метохије непромијењена

Срна
Ситуација на сјеверу Косова и Метохије непромијењена

ПРИШТИНА - Ситуација на сјеверу Косова и Метохије остаје непромијењена, Срби су и даље на административним прелазима Јариње и Брњак које држе у блокади противећи се одлуци приштинских власти да забрани улазак возилима са српским регистраским ознакама.

На прелазима је повећан број припадника полиције, а из РОСУ јединице су с борним возилима и дугим цијевима распоређени и на свим раскрсницама и прилазним путевима сјеверу покрајине.

Такозвани савјет за безбједност Косова је синоћ засједао поводом паљења центра за регистрацију возила у Зубином Потоку и проналаска експлозивних направа у просторијама истог центра у Звечану.

Сједницу је сазвао премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти, а расправљано је о “даљој координацији стратешких акција у служби мира и безбједности, уставности и законитости”.

Из Куртијевог кабинета су навели да “институције у Приштини остају посвећене очувању реда, јавне безбједности и владавине права”, а Курти је послије сједнице на својој “Фејсбук” страници објавио да у “блокадама путева учествују појединци, који су доказани у криминалним активностима и екстремистичким ставовима”.

Како је навео, један од њих је Владислав Дајковић, Србин из Црне Горе за кога је Курти рекао да је на Косово ушао прије четири дана и да је познат као русофил.

Курти је написао и како Србија “изазива озбиљан међународни сукоб који пријети да поприми регионалне размјере, а даље мјере и потези привремене Владе ће се доносиити у складу са развојем ситуације”.

И предсједник привремене самоуправе на Косову и Метохији Вјоса Османи синоћ је “због ситуације на сјеверу Косова” прекинула посјету САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана