Situacija na sjeveru Kosova i Metohije nepromijenjena

Srna
Situacija na sjeveru Kosova i Metohije nepromijenjena

PRIŠTINA - Situacija na sjeveru Kosova i Metohije ostaje nepromijenjena, Srbi su i dalje na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak koje drže u blokadi protiveći se odluci prištinskih vlasti da zabrani ulazak vozilima sa srpskim registraskim oznakama.

Na prelazima je povećan broj pripadnika policije, a iz ROSU jedinice su s bornim vozilima i dugim cijevima raspoređeni i na svim raskrsnicama i prilaznim putevima sjeveru pokrajine.

Takozvani savjet za bezbjednost Kosova je sinoć zasjedao povodom paljenja centra za registraciju vozila u Zubinom Potoku i pronalaska eksplozivnih naprava u prostorijama istog centra u Zvečanu.

Sjednicu je sazvao premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, a raspravljano je o “daljoj koordinaciji strateških akcija u službi mira i bezbjednosti, ustavnosti i zakonitosti”.

Iz Kurtijevog kabineta su naveli da “institucije u Prištini ostaju posvećene očuvanju reda, javne bezbjednosti i vladavine prava”, a Kurti je poslije sjednice na svojoj “Fejsbuk” stranici objavio da u “blokadama puteva učestvuju pojedinci, koji su dokazani u kriminalnim aktivnostima i ekstremističkim stavovima”.

Kako je naveo, jedan od njih je Vladislav Dajković, Srbin iz Crne Gore za koga je Kurti rekao da je na Kosovo ušao prije četiri dana i da je poznat kao rusofil.

Kurti je napisao i kako Srbija “izaziva ozbiljan međunarodni sukob koji prijeti da poprimi regionalne razmjere, a dalje mjere i potezi privremene Vlade će se donosiiti u skladu sa razvojem situacije”.

I predsjednik privremene samouprave na Kosovu i Metohiji Vjosa Osmani sinoć je “zbog situacije na sjeveru Kosova” prekinula posjetu SAD.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana