Сиамашвили: Приштина свјесна да нема подршку у Унеску

Срна
Сиамашвили: Приштина свјесна да нема подршку у Унеску

БЕОГРАД - Амбасадор Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили изјавила је да је деполитизација апсолутни тренд у Унеску, а да је Приштина свјесна да нема подршку за чланство у тој УН организацији.

Сиамашвили, која је јуче изабрана за предсједавајућег Извршног савјета ове организације са сједиштем у Паризу, рекла је за РТС да ће са својим тимом наставити промоцију и одбрану српских националних и државних интереса у Унеску.

На питање има ли Београд разлога за страх када је ријеч о “офанзиви” Приштине у Унеско, она је навела да Унеско није форум који треба да разматра политичка питања и да Србија снажно инсистира на деполитизацију Унеска.

Одговарајући на питање када би Приштина поново могла да аплицира за чланство у Унеско, Сиамашвили је навела да то у овом тренутку не може да се каже са сигурношћу, али да реално Приштина за то нема подршку и свјесна је тога.

-Спекулација увек има. Ми смо увек спремни да то зауставимо на свим нивоима, али објективно они немају подршку - навела је амбасадор Србије при Унеску.

Она је указала на то да су чланице Унеска веома свјесне степена угрожености српских добара и то је нешто што се истиче на свим нивоима

Навела је да је њен избор на мјесто председавајуће Извршног савјета Унеска огромна част и потврда огромног угледа који Србија ужива у тој организацији.

Кандидатура Сиамашвили је једногласно потврђена у оквиру источноевропске електралне групе која броји 25 држава, а након тога је било тајно гласање у Извршном савјету гдје је добила 56 од 58 гласова.

Сиамашвили је у првом обраћању чланицима Извршног савјета изразила наду да ће се у наредном двогодишњем периоду радити на јачању мултилатерализма, консензуса и сарадње, свему ономе што су основни принципи рада Извршног савјета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана