Siamašvili: Priština svjesna da nema podršku u Unesku

Srna
Siamašvili: Priština svjesna da nema podršku u Unesku

BEOGRAD - Ambasador Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izjavila je da je depolitizacija apsolutni trend u Unesku, a da je Priština svjesna da nema podršku za članstvo u toj UN organizaciji.

Siamašvili, koja je juče izabrana za predsjedavajućeg Izvršnog savjeta ove organizacije sa sjedištem u Parizu, rekla je za RTS da će sa svojim timom nastaviti promociju i odbranu srpskih nacionalnih i državnih interesa u Unesku.

Na pitanje ima li Beograd razloga za strah kada je riječ o “ofanzivi” Prištine u Unesko, ona je navela da Unesko nije forum koji treba da razmatra politička pitanja i da Srbija snažno insistira na depolitizaciju Uneska.

Odgovarajući na pitanje kada bi Priština ponovo mogla da aplicira za članstvo u Unesko, Siamašvili je navela da to u ovom trenutku ne može da se kaže sa sigurnošću, ali da realno Priština za to nema podršku i svjesna je toga.

-Spekulacija uvek ima. Mi smo uvek spremni da to zaustavimo na svim nivoima, ali objektivno oni nemaju podršku - navela je ambasador Srbije pri Unesku.

Ona je ukazala na to da su članice Uneska veoma svjesne stepena ugroženosti srpskih dobara i to je nešto što se ističe na svim nivoima

Navela je da je njen izbor na mjesto predsedavajuće Izvršnog savjeta Uneska ogromna čast i potvrda ogromnog ugleda koji Srbija uživa u toj organizaciji.

Kandidatura Siamašvili je jednoglasno potvrđena u okviru istočnoevropske elektralne grupe koja broji 25 država, a nakon toga je bilo tajno glasanje u Izvršnom savjetu gdje je dobila 56 od 58 glasova.

Siamašvili je u prvom obraćanju članicima Izvršnog savjeta izrazila nadu da će se u narednom dvogodišnjem periodu raditi na jačanju multilateralizma, konsenzusa i saradnje, svemu onome što su osnovni principi rada Izvršnog savjeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana